A gyermekek már egészen kicsi kortól képesek a számok ismeretének elsajátítására. Ezekre az ismeretekre természetesen a való életben is nagy szükség van de számos gyerekeknek készült játék teljes élvezetéhez is nélkülözhetetlen tudásról van szó. Így fontos, hogy a gyerekek kis koruktól fogva játékosan ismerkedjenek a számokkal, amire az alábbi pár példa kiválóan alkalmas.

Ugróiskola

A jól ismert játék nem csak egészséges testmozgást biztosít a kicsik (és szüleik) számára, de ha ugrálás közben hangosan mondjuk is a számokat, akkor ez segít elsajátítani azok sorrendjét, ráadásul a földre rajzolt írásjelekkel is ismerkedhetnek.

 

Egyszerű kártyajátékok

Az egészen kicsi gyerekek is imádnak a felnőtteket utánozva komoly kártyapartikat játszani. Találjunk ki egyszerű szabályú, vagy rögtönzött kártyajátékokat, ahol a gyerekek a franciakártya segítségével tanulhatják meg a számok növekvő sorrendjét.

 

 

Társasjátékok

A legegyszerűbb játékok is, mint a 'Ki nevet a végén' is segíthet a kicsiknek, engedjük őket önállóan dobni, a kocka eredményét, majd a lépést is leszámolni. A számok ilyen, gyakorlati alkalmazása később hasznukra válhat!

 

Számolós könyvek

A könyvesboltok polcain számtalan a számokat játékos formában, kedves, jópofa rajzokkal és történetekkel oktató könyv található. Ne csak a régi klasszikusokat és bestsellereket keressük, a mai gyerekek igényeinek gyakran az újabb kiadások felelnek meg jobban.

 

Számoljunk játék közben is!

Végül fontos, hogy akármit is játszunk a számolásra mindig van apropó. Ha közösen tesszük el a játékokat a dobozba, labdázás vagy bújócska közben mindig számolhatjuk, hogy az adott feladatot éppen hanyadszor csináljuk. Így a gyerekek észre sem veszik, de már el is sajátították a matematika alapjait.