Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyelvtanulás: hány éves korban kezdjük?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy hány évesen érdemes gyermekünknek elkezdenie az idegen nyelvek tanulását? Az már nem kérdés, hogy erre az életben való boldoguláshoz feltétlenül szükség van. Egy jobb egyetemre való bejutáshoz, vagy egy állásinterjún hihetetlen hátrányt szenvednek azok, akik nem beszélnek idegen nyelveket. És itt nem a nyelvvizsgáról van szó, hanem a valódi használható nyelvtudásról. Sajnos nem ritka, hogy előbbi meglétéből nem következik egyértelműen az utóbbi.

A nyugati világban egyre elterjedtebb a módszer, miszerint a gyerekeket már egészen kicsi kortól elkezdik idegen nyelvekre tanítani, sőt az sem ritka, hogy egyszerre többre. A kétnyelvűség módszerét támogatók szerint az anyanyelv és egy idegen nyelv párhuzamos elsajátítása fejleszti a nyelvi érzéket, javítja a kommunikációs képességeket és a kognitív folyamatokra is pozitív hatással van. Sokan úgy vélik a hét éves kor előtt megkezdett nyelvtanulás segít a gyerekeknek, hogy a kiejtést és a mélyebb nyelvtani összefüggéseket anyanyelvi szinten elsajátítsák, amire később nincs, vagy csak nagyon nehezen van lehetőség. Így a fenti állításokat igaznak tartó kutatók számos módszert fejlesztettek ki, melyek közül több az otthoni tanulást helyezi előtérbe, ahol a szülők játékos gyakorlatokon keresztül tanítják gyermekeiket. Persze léteznek a korai nyelvtanulásnak intézményesült formái is. Hazánkban is több két tannyelvű óvoda, sőt bölcsőde is található, ahol a gyermekekkel már egészen pici koruk óta szakemberek foglalkoznak.

 

 

Nem ért azonban mindenki egyet a fenti irányelvekkel. Sokan félnek attól, hogy gyermekük anyanyelvi képességeit negatív irányban befolyásolja, ha a beszédtanulást plusz egy idegen nyelv színre lépésével megzavarjuk. Egyes kutatók szerint számos viselkedési zavar kialakulásához illetve az érzelmi fejlődés lassulásához is vezethet, ha gyermek 3 éves kor előtt ez második nyelv elsajátítását is megkezdi.

Hogy melyik táborba csatlakozunk mikor gyermekünk eléri az adott kort, az csak rajtunk múlik. Ami azonban biztos: a korai nyelvtanulás feltételezett hátrányai messze elmaradnak a szinte biztosan fennálló előnyök mellett. Az Európai Unió országaiban egyre inkább előtérbe helyezik a korai nyelvtanulást és egyre többen buzdítják erre a szülőket. Ha mi is csatlakozni akarunk a sorba azonban fontos, hogy olyan intézményt válasszunk ahol képzett szakemberek a gyermekek fejlődésének értelmi képességeinek előzetes felmérése alapján személyre szabott módszereket dolgoznak ki. Ha pedig mi magunk, otthon akarjuk nyelvekre tanítani gyermekünket, akkor azt minden esetben könnyedén, játszva tegyük, minden esetben szem előtt tartva a gyerek saját tempóját.

0 Tovább

5 módszer a számok tanulására

A gyermekek már egészen kicsi kortól képesek a számok ismeretének elsajátítására. Ezekre az ismeretekre természetesen a való életben is nagy szükség van de számos gyerekeknek készült játék teljes élvezetéhez is nélkülözhetetlen tudásról van szó. Így fontos, hogy a gyerekek kis koruktól fogva játékosan ismerkedjenek a számokkal, amire az alábbi pár példa kiválóan alkalmas.

Ugróiskola

A jól ismert játék nem csak egészséges testmozgást biztosít a kicsik (és szüleik) számára, de ha ugrálás közben hangosan mondjuk is a számokat, akkor ez segít elsajátítani azok sorrendjét, ráadásul a földre rajzolt írásjelekkel is ismerkedhetnek.

 

Egyszerű kártyajátékok

Az egészen kicsi gyerekek is imádnak a felnőtteket utánozva komoly kártyapartikat játszani. Találjunk ki egyszerű szabályú, vagy rögtönzött kártyajátékokat, ahol a gyerekek a franciakártya segítségével tanulhatják meg a számok növekvő sorrendjét.

 

 

Társasjátékok

A legegyszerűbb játékok is, mint a 'Ki nevet a végén' is segíthet a kicsiknek, engedjük őket önállóan dobni, a kocka eredményét, majd a lépést is leszámolni. A számok ilyen, gyakorlati alkalmazása később hasznukra válhat!

 

Számolós könyvek

A könyvesboltok polcain számtalan a számokat játékos formában, kedves, jópofa rajzokkal és történetekkel oktató könyv található. Ne csak a régi klasszikusokat és bestsellereket keressük, a mai gyerekek igényeinek gyakran az újabb kiadások felelnek meg jobban.

 

Számoljunk játék közben is!

Végül fontos, hogy akármit is játszunk a számolásra mindig van apropó. Ha közösen tesszük el a játékokat a dobozba, labdázás vagy bújócska közben mindig számolhatjuk, hogy az adott feladatot éppen hanyadszor csináljuk. Így a gyerekek észre sem veszik, de már el is sajátították a matematika alapjait.

0 Tovább

Okos-e a gyerekem?

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek