Ma már hatalmas közhelynek számít, hogy a számítógépek és egyéb számítástechnikai kütyük életünk alapvető részét képezik. Ahogy azonban a legtöbb közhellyel lenni szokott, ez is igaznak bizonyul, így a kérdést érdemes gyerekeink szempontjából is körüljárni.

Gyermekünk hamarabb kezdi el használni a gépeket, mint elsőre gondolnánk, és ezek a gépek a most felnövő generációknak még alapvetőbb személyes tárgyaivá fognak válni. A mi felelősségünk tehát, hogy úgy vezessük be őket az informatika világába, hogy az később hasznukra váljon.

A gyerekek 8-9 hónapos koruk előtt viszonylag ritkán érdeklődnek maguktól a képernyők és gépek iránt. Ezt megelőzően még fizikailag sem elég érettek, többek közt a látásuk sem elég fejlett, hogy figyelemmel kövessék a minitoron történteket, valamint koncentrációs képességeik sincsenek azon a szinten, hogy kellő időt és figyelmet szánjanak a számítógépnek. A szakemberek tanácsa szerint nem érdemes a gyermeket a gépen játszott zenével, videóval vagy bármi egyébbel szórakoztatni, amíg ő nem kezdeményez. Ha család bármely tagja is használja a gépet, az előbb utóbb fel fogja kelteni a kicsi érdeklődését. Ha munka vagy internetezés közben ez megtörtént mutassuk meg neki a gombokat, az egeret, tegyünk be valami egyszerű képi világú videót és figyeljük a reakcióit. Ha a gyerek mosolyog, láthatóan érdeklődik vagy akár maga akarja a billentyűzetet nyomkodni biztosak lehetünk benne, hogy tetszik neki a dolog. Ölünkben tartva hagyjuk, hadd figyelje, ahogy tesszük a dolgunk.

Az idő előrehaladtával ténylegesen elkezdhetjük használni a számítógépet. Kereshetünk az interneten direkt a legkisebbeknek szánt programokat, játékokat. Ezek többnyire nem csak szórakoztatóak, de valamilyen alapvető készség elsajátításában is segítenek. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a játékot hány éveseknek szánták, fontos betartani ezeket az előírásokat, hiszen a túl nehéz vagy bonyolult megjelenésű szoftverek csak stresszelik a kicsiket. Ugyanezt tartsuk szem előtt ha videoklipeket vagy rövid meséket akarunk nézni. Ami számunkra szórakoztató, az a gyerekeknek gyakran túl terhelő lehet.

Ne üljetek túl sokat a gép előtt! 2-3 éves kor alatt nagyjából napi 30 perc bőven elegendő. Emellett persze figyeljük a gyerek reakcióit is, ha úgy tűnik unja a dolgot, ideje új játék után nézni.

A fentieket szem előtt tartva sikeresen ismertethetjük meg a kisgyerekeket a számítógépekkel, hogy később, mikor önálló felhasználókká és internetezőkké válnak magabiztosan tudják kezelni a gépeket.