Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet zsenit nevelni?

Minden gyermek más ütemben fejlődik, és a fejlődési fokokat gyorsabban megugrókat hajlamosak vagyunk zseniként elkönyvelni. Ezek a gyerekek mindenképpen tehetségesebbek kortársaiknál. A tehetségük sokféle lehet, de mindenképpen közös bennük, hogy az átlagosnál érzékenyebbek. A szenzoros érzékenység például művészi tehetségre utal, míg a motoros érzékenység a fejlettebb mozgáskultúrával jár együtt. Sokan intellektuálisan érzékenyek, ők azok a sokat kérdező, egy-egy témában magukat mélyen beleásó gyerekek, akinek kíváncsiságát már a szülők sem tudják kielégíteni. Biztosan mindenki találkozott már olyan kisfiúval, aki kívülről fújta a dinoszauruszok latin neveit vagy olyan kislánnyal, aki mindent tudott a növényekről.

Ez a korán felismerhető tehetség és kreativitás azonban nem problémamentes. Ezek a gyerekek sokszor nehezen illeszkednek be, nehezen fogadják el a számukra értelmetlennek tűnő szabályokat, unatkoznak az „átlaggyerekekre" szabott oktatási rendszerben. Nem csoda, hogy sok szakember szerint az igazán tehetséges gyerekeket nem szabad a hagyományos iskolarendszer keretei közé engedni.

Ezen a véleményen van a világszerte ünnepelt Sir Ken Robinson, aki nemrég Magyarországon is tartott előadást. Szerinte a fejlett világ jelenlegi iskolarendszere megöli a kreativitást. Robinson szerint minden gyerekben ott rejtőzik a félelmetes tehetség, amelyet az iskolarendszer nem enged felszínre törni.

Polgár László is úgy gondolja, hogy bárkiből lehet zsenit nevelni. Polgárt pályája elejétől rendkívül izgatta a képességfejlesztés és megfigyelte, hogy azok a gyerekek hatalmas előnnyel indulnak kortársaikkal szemben, akiket tudatosan nevelnek szüleik, inger gazdag környezetben nőnek fel. A másik fontos tényezőnek Polgár László a specializálódást tartja, amelyet már nagyon korán ki kell választanunk gyermekünk számára, és a kiválasztott területen intenzív munkát kell végezni.  Polgár szerint hibás az a hozzáállás, hogy sokoldalú oktatásra van szükség, hiszen így a gyerekek semmiből sem lesznek képesek kiemelkedőt alkotni. Az iskolarendszerrel való problémája miatt a Polgár család lányait nem is engedte iskolába, hanem otthon foglalkozott Zsuzsával, Judittal és Zsófiával. Emiatt sok meghurcoltatás érte a szülőket a hatóságok részéről: börtönbe akarták zárni őket, míg a lányokat intézetbe akarták vinni.

Természetesen kevésbé drasztikus módszerrel is fejleszthetjük gyermekeink képességeit. Mindenképpen felkészültnek kell lennünk, oda kell figyelnünk arra, hogy mi érdekli a gyermekünket, meg kell válaszolni kérdéseiket. Ehhez rengeteg türelem, nyitottság és empátia kell. A tehetséges gyerekek nagyon önérzetesek, könnyen megsértődnek, és elmegy a kedvük az adott feladattól.

A támogatás és bátorítás elengedhetetlen, és figyelni kell arra, hogy ne nehezedjen túlzott nyomás a gyerekekre, az extrém „üvegház" nevelés veszélyeztetheti a hosszútávú eredményeket. A tehetség nagy kincs, de egyben hatalmas felelősség is, hiszen, ha nem figyelünk oda, könnyen kárba veszhet, sőt a gyermekünknek komoly lelki sérüléseket okozhatunk.

5 Tovább

Gyerekkel az autóban

Kis gyerekkel autós utazásra, hosszabb-rövidebb kirándulásra indulni gyakran maga a rémálom. Ha a kicsi nem alszik el, esetleg nyűgös vagy unatkozik nagyon nehéz az autóban ülve megnyugtatni, lecsillapítani. Különösen igaz ez ha egyedül vagyunk felnőttek, ekkor vezetés közben a fenti feladat szinte lehetetlen. Éppen ezért érdemes jó előre felkészülni minden lehetséges az autóban bekövetkezhető helyzetre!

 

Első a biztonság!

Bár egyre több hirdetés és kampány hívja rá fel a figyelmet, nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztonságos gyerekülés. Egy kisgyerek még a felnőtteknél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül balesetkor, így ezen semmiképp sem szabad spórolni. Ráadásul ahogy a gyerek nő, úgy kell az ülések típusát, vagy átalakítható ülések esetében azok helyzetét változtatni. Akármilyen nyűgös is a gyerek, az övek és szíjak megfelelő becsatolása nem lehet vitakérdés. Ebből a legnagyobb hiszti esetén sem szabad engedni!

Szintén fontos, hogy ha az autó megengedi, ne csak a gombokat nyomjuk le, de kapcsoljuk be a gyerekzárat is, hogy belülről véletlenül se lehessen kinyitni az ajtót. Az újabb modellekben ez a funkció már az ablakok esetében is elérhető, így ha megtehetjük használjuk ki!

 

 

Fotó: Mujitra

 

Utazás előtt

Szerezzünk be mindent, amire csak szükségünk lehet, hiszen ha már egyszer sikerült elindulni nem akarunk minden sarkon megállni. Gondoskodjunk kellő italról, ételről és szórakozásról is.

Ne kapkodjunk! Készítsünk be mindent a megfelelő helyre, hangosítsuk ki mobiltelefonunkat és csak ha mindennel megvagyunk induljunk útnak. Menet közben telefonálni, a napszemüveget és térképet egyszerre keresni amúgy is nagyon veszélyes, hát még ha egy gyerek is van a kocsiban!

Tervezzünk meg előre az utazás napját. Ha tehetjük olyankor induljunk útnak, amikor a gyereknek egyébként is aludnia kéne, hiszen legtöbbjüket álomba rázza a folyamatos zötykölődés. Ennek érdekében napi rutinjukon is változtathatunk kicsit: előző este feküdjünk és ébredjünk kicsit később vagy korábban, hogy kijöjjön a napirend.

Érdemes a gyerekeket felkészíteni az utazásra. Ha nagyobbakról van szó elmesélhetjük merre fogunk járni, felhívva a figyelmüket néhány érdekesebb látnivalóra. Nem kell igazi látványosságokra gondolnunk, gyakran egy híd, folyó, vagy nagyobb épület is megteszi. Ha ezekről előre mesélünk, az felkelti a gyermekünk kíváncsiságát, ami által jobban le tudja kötni az elhaladó táj is.

 

Menet közben

Ha mindenre előre gondoltunk sem könnyű egy gyereket hosszú órákon keresztül szórakoztatni a kocsiban. Bizony, könnyen előfordulhat, hogy unalmában hisztizni, kiabálni fog. Ekkor ezt nem magunkra venni és higgadtak maradni, hiszen ha felidegesedünk az visszahat a gyerekre.

Készüljünk játékokkal! Érdemes lehet befektetni kedvenc meséje hangoskönyv-verziójába, hiszen ez pár ezer forintért cserébe hosszú percekig lekötheti a gyerek figyelmét. Természetesen egy laptop vagy mobil DVD lejátszó segítségével meséket is vetíthetünk, ám ezek lényegesen nagyobb beruházások. Emellett, ha valami gond lenne velük, és elállítódnak a kormány mögül csak életveszélyes módon tudjuk korrigálni a hibát. Talán a legjobb, ha saját úti játékokat is kitalálhatunk. Ahogy régen a zöld Trabantokat számoltuk, most ezt megtehetjük a sárga Suzukikkal, de kereshetünk bármi egyebet is. A Karácsonyi családlátogatások alkalmával például hatalmas kihívás az elsuhanó házak ablakaiban számolni a karácsonyfákat. Nagyobbacska gyerekek esetében a rendszámokra is koncentrálhatunk. Keressünk ezekben megbúvó értelmes szavakat, vicces rövidítéseket vagy éppen érdekes számsorokat. A FOG-123 biztos nyerő!

 

Mint látható, a gyerekes autózás nem egyszerű feladat, de a legtöbb esetben nem elkerülhető. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetőek a problémák, és ha szabadjára engedjük fantáziánkat akár élvezetes új családi játékokat is kitalálhatunk.

 

 

0 Tovább

Hogyan kedveltessük meg az olvasást gyermekünkkel?

Az első iskolás évek egyik legmeghatározóbb élménye vitathatatlanul az olvasni tanulás. Ez az élmény azonban sajnos nem minden gyerek számára pozitív. Sokan küzdenek nehézségekkel, melyeknek akár szervi eredete is lehet, de talán még többen vannak olyanok, akik egyszerűen nem szeretik meg az olvasást. Ezzel nem csak egy nagyszerű hobbitól, készségtől fosztják meg magukat, de teljes tanulmányi útjukra, sőt egész életükre is negatív hatással lehet az olvasás szeretetének hiánya. Ez azonban nem csak a gyermeken, és pláne nem csak az iskolán és a tanítókon múlik. Pár egyszerű szempontot szem előtt tartva a szülők és a család is igen sokat tehet a cél érdekében.

 

 

Az alapkészségek kialakulása

Az olvasáshoz szükséges alapkészségek már egészen kisgyermekkorban kialakulnak. Ide tartozik a beszédkészség, a ritmusérzék, és az ezekre épülő játékok ismerete. Azáltal, hogy a gyerekekkel kiskoruktól fogva mondókákat tanítunk, ezeket esetleg egyszerű ritmusos zenei aláfestéssel kísérjük, segíthetjük a helyes beszédritmus kialakítását, valamint a különböző hangok kiejtését. Ez roppant fontos, hiszen később ezeket a hangokat kell a gyereknek az írásjelekhez párosítania.

De nem csak ilyen közvetlen módon szerettethetjük meg az olvasást. Sokat segíthet, ha már az egészen kicsi gyereknek is veszünk 'könyvformátumú játékokat'. Ezeknek természetesen nem valódi könyvek, csak lapozható textiljátékok, de akár fürdéshez kialakított vízálló ábrás könyveket is találhatunk. Később ezeket leválthatják a már a saját gyermekkorunkból is ismerős kemény papírra nyomott mesekönyvek, 4-5 oldalas történetek. Nagyon fontos, hogy a gyermekek imádják utánozni a felnőtteket. Ha kicsik látják, hogy a család többi tagja is ezekhez hasonló tárgyakkal foglalkozik az elemi késztetést ébreszt bennünk a viselkedéssor megismétlésére, léutánzásara. Ha ebben számukra szórakoztató módon segítünk az hosszú távon barátkoztathatja meg őket a könyvekkel újságokkal és végső soron ezek írott tartalmával.

 

Az iskola előtt

Sok gyerek már az iskola megkezdése előtt el tud olvasni pár betűt. Ez kétségtelenül hasznos, de ne igyekezzünk szándékosan megelőzni a többieket. Egyrészt a szülők többsége nem ismeri kellőképpen az olvasástanítás módszertanát, így a gyerek összezavarodhat, ha mást hall otthon, mint a tanítónénitől. Másrészt ha sikerrel járunk is, az órák jelentős részét unatkozással fogja tölteni, ami nem csak negatív bélyeget nyomhat teljes iskolai élményeire, de az új gyerekközösségbe való beilleszkedését is nehezítheti.

Ettől függetlenül, ha a gyermekünk már az iskola megkezdése előtt mutat érdeklődést az olvasás után, pár dolgot megtaníthatunk neki, de csak addig, amíg érdeklődése változatlanul fennáll. Saját nevének betű, vagy a szülők neveinek kezdőbetűi például remek kiindulók lehetnek.

 

 

Az első olvasmányélmények

Ha a gyerekek az iskolában is elkezdték olvasni tanulni sem ér véget a szülők feladata. Mert bár talán igaz, hogy az olvasni tanulást az iskolában lehet legjobban elsajátítani, de az olvasás szeretetét egészen biztosan nem. Ha a gyerek már boldogul a betűk egymásutánjának dekódolásával is fontos, hogy olyan olvasási feladatokat végeztessünk velük melyekben örömüket lelik, hatnak érzelmeikre. Ezekre az iskolában többnyire nem jut kellő idő és figyelem. Játszhatunk olvasós szerepjátékokat, ahol a egy párbeszéd résztvevőinek szerepét kiosztva a szöveget felváltva olvassuk fel. Ha ilyenkor még a hangunkat is elváltoztatjuk, és valóban belehelyezkedünk a szerepbe az roppant szórakoztató lehet. De ugyanilyen fontos, hogy a gyermeke az egyedül olvasás élményét is megtapasztalja. Ehhez a számára érdekes és érzelmekben gazdag történeteket, könyveket kell beszereznünk. A könyvesboltokban hagyjuk, hogy ő válasszon, de mindenképp vegyük figyelembe hogy a kiadó milyen korosztálynak ajánlja az adott könyvet. Jó módszer lehet kedvenc mesefilm vagy akár számítógépes játék karakteréről szóló történeketeket is könyv formájában megvenni.


Összességében elmondható, hogy az olvasás sokunk számára az egyik legalapvetőbb tevékenység. Olyan, ami a mindennapi munka során szinte kikerülhetetlen, de ugyanakkor kikapcsolódásnak, a kreativitás és a fantázia fejlesztésének is az egyik legkiválóbb módszere. Ennek ellenére az olvasás sokak számára csak nyűg, aminek megszerettetésért nem csupán olvasni tanítani kell a gyerekeket, de az olvasás készségét jól és szórakoztatóan használni is.

 

5 Tovább

Okos-e a gyerekem?

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek