Kis gyerekkel autós utazásra, hosszabb-rövidebb kirándulásra indulni gyakran maga a rémálom. Ha a kicsi nem alszik el, esetleg nyűgös vagy unatkozik nagyon nehéz az autóban ülve megnyugtatni, lecsillapítani. Különösen igaz ez ha egyedül vagyunk felnőttek, ekkor vezetés közben a fenti feladat szinte lehetetlen. Éppen ezért érdemes jó előre felkészülni minden lehetséges az autóban bekövetkezhető helyzetre!

 

Első a biztonság!

Bár egyre több hirdetés és kampány hívja rá fel a figyelmet, nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztonságos gyerekülés. Egy kisgyerek még a felnőtteknél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül balesetkor, így ezen semmiképp sem szabad spórolni. Ráadásul ahogy a gyerek nő, úgy kell az ülések típusát, vagy átalakítható ülések esetében azok helyzetét változtatni. Akármilyen nyűgös is a gyerek, az övek és szíjak megfelelő becsatolása nem lehet vitakérdés. Ebből a legnagyobb hiszti esetén sem szabad engedni!

Szintén fontos, hogy ha az autó megengedi, ne csak a gombokat nyomjuk le, de kapcsoljuk be a gyerekzárat is, hogy belülről véletlenül se lehessen kinyitni az ajtót. Az újabb modellekben ez a funkció már az ablakok esetében is elérhető, így ha megtehetjük használjuk ki!

 

 

Fotó: Mujitra

 

Utazás előtt

Szerezzünk be mindent, amire csak szükségünk lehet, hiszen ha már egyszer sikerült elindulni nem akarunk minden sarkon megállni. Gondoskodjunk kellő italról, ételről és szórakozásról is.

Ne kapkodjunk! Készítsünk be mindent a megfelelő helyre, hangosítsuk ki mobiltelefonunkat és csak ha mindennel megvagyunk induljunk útnak. Menet közben telefonálni, a napszemüveget és térképet egyszerre keresni amúgy is nagyon veszélyes, hát még ha egy gyerek is van a kocsiban!

Tervezzünk meg előre az utazás napját. Ha tehetjük olyankor induljunk útnak, amikor a gyereknek egyébként is aludnia kéne, hiszen legtöbbjüket álomba rázza a folyamatos zötykölődés. Ennek érdekében napi rutinjukon is változtathatunk kicsit: előző este feküdjünk és ébredjünk kicsit később vagy korábban, hogy kijöjjön a napirend.

Érdemes a gyerekeket felkészíteni az utazásra. Ha nagyobbakról van szó elmesélhetjük merre fogunk járni, felhívva a figyelmüket néhány érdekesebb látnivalóra. Nem kell igazi látványosságokra gondolnunk, gyakran egy híd, folyó, vagy nagyobb épület is megteszi. Ha ezekről előre mesélünk, az felkelti a gyermekünk kíváncsiságát, ami által jobban le tudja kötni az elhaladó táj is.

 

Menet közben

Ha mindenre előre gondoltunk sem könnyű egy gyereket hosszú órákon keresztül szórakoztatni a kocsiban. Bizony, könnyen előfordulhat, hogy unalmában hisztizni, kiabálni fog. Ekkor ezt nem magunkra venni és higgadtak maradni, hiszen ha felidegesedünk az visszahat a gyerekre.

Készüljünk játékokkal! Érdemes lehet befektetni kedvenc meséje hangoskönyv-verziójába, hiszen ez pár ezer forintért cserébe hosszú percekig lekötheti a gyerek figyelmét. Természetesen egy laptop vagy mobil DVD lejátszó segítségével meséket is vetíthetünk, ám ezek lényegesen nagyobb beruházások. Emellett, ha valami gond lenne velük, és elállítódnak a kormány mögül csak életveszélyes módon tudjuk korrigálni a hibát. Talán a legjobb, ha saját úti játékokat is kitalálhatunk. Ahogy régen a zöld Trabantokat számoltuk, most ezt megtehetjük a sárga Suzukikkal, de kereshetünk bármi egyebet is. A Karácsonyi családlátogatások alkalmával például hatalmas kihívás az elsuhanó házak ablakaiban számolni a karácsonyfákat. Nagyobbacska gyerekek esetében a rendszámokra is koncentrálhatunk. Keressünk ezekben megbúvó értelmes szavakat, vicces rövidítéseket vagy éppen érdekes számsorokat. A FOG-123 biztos nyerő!

 

Mint látható, a gyerekes autózás nem egyszerű feladat, de a legtöbb esetben nem elkerülhető. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetőek a problémák, és ha szabadjára engedjük fantáziánkat akár élvezetes új családi játékokat is kitalálhatunk.